Meld deg på nyhetsbrev
Populære Eventer

Julemiddag

16.11.2018 - 29.12.2018

Nationaltheatret
(Se kart)Pris fra kr 1030,-

pr. person i dbl.rom
inkl. billett, rom og frokost


Scandic St. Olavsplass kr. 1080
Scandic Victoria kr. 1080
Scandic City kr. 1080
Scandic Solli kr. 1030
Telefonbestilling:

Mandag - Fredag 09 - 16

Oslo

Julemiddag - Nationaltheatret

Ønskereprise på suksessforestillingen.

Forside

VG - Sprudlende og leken.


Forside

DB - En fest av en forestilling.


Forside

Dagsavisen - Knakende god nyskrevet teater.


Forside

Klassekampen - En usedvanlig morsom, moderne komedie. 

I julen blir alt forsterket. Det fine blir finere, det triste blir tristere. Vi setter oss ved samme bord – ofte for å snakke om året som har gått. Å bivåne hundre år med julemiddager hos samme familie er som å servere selve norgeshistorien. Med det  aller beste serviset.

 

Regissør Tyra Tønnessen har latt seg inspirere av Thornton Wilders skuespill The Long Christmas Dinner fra 1931, men i stedet for å følge en amerikansk familie, følger vi en norsk familie gjennom hundre år. Manuset baserer seg på faktiske julehistorier.

 

Julemiddag begynner i 1915. Vi er i et Stavanger som greier seg godt mens kontinentet er kastet ut i krig. Årsaken er enkel: Byen selger hermetikk, og mat på boks er etterspurt i krigerske tider. Den enes nød, den andres brød.

 

Det er ikke bare krigen som setter sitt preg på den første julen: To år før har norske kvinner fått stemmerett, og elektrisiteten har kommet til Stavanger. Margrethe Munthe har introdusert en mer leken barneoppdragelse. Men først og fremst preges familien av relasjonene til hverandre. Vi følger dem videre gjennom andre verdenskrig, sosialdemokratiets inntog og oljealderen.

 

Julen er en tid for tradisjoner. Likevel beveger verden seg. Vi beveger oss med den. I løpet av hundre år er det meste annerledes enn det var. Stavangerfamilien blir norgeshistorien i miniatyr.       

 

Manuset er inspirert av Thornton Wilders The Long Christmas Dinner og baserer seg på faktiske julehistorier fra skuespillerne selv og private julehistorier fra Kathrine T. Johansen, Anja B. Bjørnstad, Renate H. Reinsve, Kamilla G. Hartvig, Hadle L. Reisæter, Rolf K. Larsen, Benjamin F. Helstad, Endre S. Ellefsen, Elias H. Sørensen og Tyra B. Tønnessen, blandet med generelle og allment  kjente opplysninger om Norges historie, samt spesielle og litt mindre kjente opplysninger om Stavangers historie pluss fri og ufri fantasi om tiden fra kvinner fikk stemmerett og hele perioden frem til det vi frekt kaller vår tid.           

 

Nedskrevet av Tyra Tønnessen. Oversatt til stavangersk av Rolf Kristian Larsen.

 

Varighet ca. 1 time og 40 minutter uten pause. 

Show & Teater i Oslo


Konserter i Oslo